-1.7 C
Brno
Středa, 29 listopadu, 2023
- Reklama -časopis
DomůRady a NávodyGrilujeme na plynu

Grilujeme na plynu

Ti, co mají plynový gril, si neumí vynachválit komfort při jeho používání. Ti, co grilují na uhlí, nedají dopustit na atmosféru a vůni kouřících uhlíků. Co lze od plynového grilu očekávat a co ne? Od začátku sezóny se pro vás snažíme hledat odpověď. Přímo nad litinovým roštem s provonívajícími dobrotami.

Není zahradního posezení či terasy, které by v letních měsících neprovoněly grilované dobroty. Grilovačka není jen výpravou do světa kulinářství, ale také odpočinkem, zábavou a životním stylem. Poohlížíte se po novém grilu a uvažujete o plynu? Prozradíme vám, co vás čeká.

Připraven bez čekání
V bezvětrném dni netrvá více než deset minut, než se plynový gril nahřeje na teplotu 250 stupňů. Stačí jen otočit ventily jeho hořáků na plný výkon, zatlačit tlačítko zapalovače napájeného baterií a ozve se jemný hukot hořáků, které vyhřívají pod víkem vnitřní prostor grilu.

Na slitinových roštech šuští omastek z minulé grilovačky az víka sálá horký vzduch, který rozvlní pohled do dvora. Netřeba hledět na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teploměru prozradí teplotu pod víkem, teploměry u hořáků ukáží, zda jsou již rošty dostatečně horké. Zvládne to i dítě.

Vždy správná teplota
Bez ohledu na intenzitu plamene ne všechny části roštu mají stejnou teplotu. Čím více dozadu suroviny ukládáte, tím intenzivnějšímu horku jsou vystaveny. Zatímco krkovičce svědčí intenzivní paliva, která tvoří na jejím povrchu zlatohnědý karamel, karé se ptá dopředu, aby se nevysušilo. Jen plodová zelenina snese úplně všechno.

Neocenitelná je výklopná drátěná police těsně pod víkem, vysoko nad rošty. Právě tam – jako v horkovzdušné troubě – se uvolní strnulá svalová vlákna stejků, aby byla šťavnatá od okraje po okraj. Dvoufázová tepelná úprava má přece jen cosi do sebe.

Nezkrotný výkon
Plynový gril je jako raketa s nezkrotnou silou. U čtyř hořáků počítejte s 15 kW tepelného výkonu, což je mnohem více, než dokáže nabídnout trouba ve sporáku či středně velký gril na dřevěné uhlí. Teplota při plném výkonu šplhá k 350 stupňům a rychle proniká do hloubky masa, aniž by se spálilo.

Právě díky tomu chutná grilované maso úplně jinak než pečené, opékané nebo smažené. V té strnulé rychlosti se všechny cukry mění v karamel s pronikavou, lákavou chutí. Je to jako vzpomínka na staré hliněné pece, ve kterých se pekával chléb.

S kouřem a plamenem
Ani ta správná grilovací atmosféra plynu nechybí. Tuk, který odkapává z masa, stéká přes rošt na kryty hořáků, kde se po kontaktu s ohněm okamžitě vznítí. Z grilu se přes spáry valí kouř, čas od času se objeví i jasnožluté, hravé plameny. Pouze to, co nestihne shořet, stéká po dvojitém dně skrz otvor do sběrné misky pod grilem. Často marně.

Tučné uzeniny a maso v plynovém grilu na litinový rošt nesmí. Některé obsahují také více než 50 procent tuků, které z nich po zahřátí vytékají ven. Aby se posezení pod střechou altánku nezměnilo na kouřovou show, vyplatí se sáhnout po ocelové grilovací misce pokryté smaltem.

Najednou jakoby se nepozorovaně přikradla stánkařská atmosféra. V misce lze maso i uzeniny podlít vodou, ovocnou šťávou, pivem či vínem, přihodit k tomu několik bylinek a grilovačka získá slavnostní atmosféru. Aniž by bylo třeba cosi připravovat.

Inu a žádá se čaj, káva, omáčka či palačinka na změnu chuti. Tehdy stačí jen vyklopit boční kryt a zapálit plamen hořáku jako na plynovém sporáku. Pod čajníkem, pánvičkou či hrncem.

Údržba téměř žádná
Stačí otočit plynové ventily a gril ztichne. Tukem prosáknutá slitina je zárukou nelepivosti při dalším grilování. Kryty hořáků a vnitřní dno grilu je třeba vyčistit pouze jednou za čas, když se na nich nahromadí vrstvička černého karbonu a bílého popela. Nic neplesniví, nic se nekazí, griluje se přece alespoň dvakrát týdně.

Musí být plynový gril neustále pod střechou? Ano. Aby však nebylo v altánku těsno a nebylo třeba gril tlačit na kolečkách kdesi na zápraží nebo do garáže, v prodeji jsou zakrývací plachty. A ty fungují spolehlivě i ve větru.

Levnější, než by se mohlo zdát
Kdo od jara až do podzimu každý víkend zasedne k rodinné grilovačce, jen zřídka mine 10-kilogramovou láhev s propan-butanem. Kdo vymění kuchyňský sporák za gril na celou sezónu, nemine více než dvě takové láhve. Při ceně 15 eur při výměně prázdné láhve za plnou jsou náklady na provoz překvapivě nízké.

Podstatně nižší než při grilování na uhlí ao poznání níže než při grilování na elektrickém grilu, který má přece jen svá specifika. A co v zimě? Stačí vyměnit láhev s propan-butanem za čistý propan a můžete grilovat i v třeskutých mrazech. Gril se sice zahřeje na pracovní teplotu pomaleji, z láhve však bude plyn syčet stejně dobře jako v parném létě.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek