13.1 C
Brno
Středa, 30 října, 2024
- Reklama -časopis
DomůBydleníJak správně ugrilovat steak, co servírovat jako přílohu? Odborník radí, dělejte to...

Jak správně ugrilovat steak, co servírovat jako přílohu? Odborník radí, dělejte to takhle

Grilování může mít i zdravější verze – ať už co se týče samotného procesu, nebo potravin, které položíme na gril.
I při grilování je však dobré, abyste se drželi pár pravidel. Ty dokáží nejen usnadnit celý proces přípravy pokrmů, ale odrazí se také v samotné chuti a ve výsledku. Podle šéfkuchaře a grilmistra Marcela Ihnačáka je například při přípravě steaků důležitých několik věcí. „V první řadě je třeba maso dostatečně ugrilovat, aby mělo pěknou hnědou barvu a po grilování ho chvíli nechat odpočinout, aby steak zůstal šťavnatý,“ říká odborník.

Bylinky dřevité, citron kyselý
U grilovaného masa sice můžeme pracovat is marinádami, šéfkuchař Ihnačák však upozorňuje, že nejvíce chuť masa vynikne s přirozenými základními ingrediencemi. „Sůl, pepř a čerstvé bylinky,“ jmenuje Ihnačák a přidává i pár užitečných specifik pro kulináře. „K grilování jsou vhodné dřevnaté typy bylinek jako tymián, rozmarýn nebo šalvěj, které vydrží na grilu déle ve srovnání s jemnějšími bylinkami jako například bazalka. Ty se spíše hodí pro přípravu salsy nebo omáčky ke steakům.“

U masa z grilu má Ihnačák také osvědčený trik, který prý používá se železnou pravidelností. „Steaky, ať už hovězí, vepřové nebo kuřecí, pokapám citrónovou či limetkovou šťávou – to maso osvěží, což je obzvlášť chutné v letních měsících. Tak, jak máme v létě chuť na kyselé a svěží drinky a limonády, nám dobře padne maso. šťávou nebo kyselejší omáčka, salsa či příloha v podobě marinované zeleniny s limetkovou šťávou a čerstvými bylinkami.“.

Zelenina na gril i do misky
Při grilování se často ptají lidé, co vlastně konzumovat jako přílohu. Odpověď je celkem logická – máte dvě možnosti, buď využijete gril i na přípravu příloh, to znamená, že například ugrilujete zeleninu (cuketa, lilek, chřest, případně karotka, ale také paprika nebo rajčata nakrájená na hrubší plátky) nebo třeba to můžete zkusit i s některými druhy ovoce (broskev).

Men are cooking for family having barbecue party in garden on summer. Close up of hand cooking meat on barbecue.

Druhou variantou jsou pak všemožné saláty, které se hodí i pro jakési vybalancování grilovaného jídla svým zdravějším obsahem s množstvím vody, vlákniny a vitamínů. K velkému steaku naprosto postačí chutný salát – například z rukoly či polníčku, který můžete ochutit cherry rajčátky, semínky, jarní cibulkou či třeba dresinkem, který jste si také připravili po domácku.

A co vegetariáni?
Grilovací sezóna nemusí být „postrachem“ ani pro lidi, kteří nekonzumují maso. Jsou to například různé druhy grilovacích sýrů, které mohou vytvořit velmi chutnou alternativu. Pro ty, kteří odmítají potraviny živočišného původu, se možnosti otevírají s tofu. Nebo případně s již zmíněnou grilovanou zeleninou.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek